AKDENİZ’DEN 37,7 MİLYON DOLARLIK HAZIR GİYİM İHRACATI
AHKİB BAŞKANI TEKİN: DAHA FAZLA MAL SATIYORUZ, DAHA AZ GELİR ELDE EDİYORUZ
Akdeniz Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (AHKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Gürkan Tekin, eylül ayında bölgeden 37,7 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirildiğini açıkladı. Yılın 9’uncu ayında geçen yılın aynı dönemine göre ihracat performansında yüzde 23 oranında artış sağladıklarını belirten AHKİB Başkanı Gürkan Tekin, eylül ayında en yüksek değerlere Hollanda, İspanya ve Almanya pazarlarında ulaşırken ihracat hacminde en güçlü ivmelenmeyi Kazakistan ve Irak pazarlarında yakaladıklarını bildirdi.
“Mevcut tabloda daha fazla mal satıyor daha az gelir elde ediyoruz”
Türkiye geneli sektör ihracatımızda kan kaybının devam ettiğini dile getiren Gürkan Tekin, “Eylül ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5 azalış var. Yılın 9 ayında ise yüzde 9 eksideyiz. Bölge ihracatımızda ise eylül ayında yüzde 23, son 9 aylık süreçte yüzde 4 artıdayız. AHKİB olarak eylül ayında ihraç ettiğimiz ürünlerde kilogram bazında artış yüzde 52 civarında gerçekleşti. Ne yazık ki mevcut tabloda daha fazla mal satıyor daha az gelir elde ediyoruz.” dedi.
“Ek teminatlı kredi taleplerimiz dahi karşılanmıyor”
Türkiye İhracatçılar Meclisi bünyesinde sürdürülebilirlik üzerine ciddi çalışmalar yapıldığını ancak hazır giyim ve konfeksiyon firmalarının bu sürecin bir parçası olmakta zorlandığını vurgulayan Başkan Gürkan Tekin, şunları söyledi: “Firmalarımızın otomasyon yatırımlarını hızla hayata geçirmesi gerekiyor. Fakat bunu başarabilmek için yalnızca iç kaynaklarımız yeterli değil, devlet desteği olmadan bu dönüşümü sağlamak imkânsız. Tasarım konusu da çok önemli. Geniş bir yelpazede yer alan ürünlerimizin tasarım aşamasında güçlenmesi, rekabet avantajımızı artıracaktır. Fakat bu alanda da yeterli desteği alamıyoruz. Sadece teknoloji değil, estetik ve yenilikçilik de bizim rekabet gücümüzü belirleyen unsurlar. Bugün birçok firmamız bankalardan kredi almakta zorlanıyor. Ek teminatlı kredi taleplerimiz dahi karşılanmıyor. Kredi Garanti Fonu (KGF) kaynakları başta olmak üzere, sektörümüzün acil olarak desteklenmesi gerekiyor. Firmalarımızın ayakta kalabilmesi için bu destek şart. Çünkü mevcut şartlarda yeni yatırım yapma imkânı bulamayan firmalarımız, gün geçtikçe zayıflıyor. Bu gidişat devam ederse, 2025 yılını görmeden birçok firmamız maalesef yarış dışı kalabilir.”